2012. április 29., vasárnap

MATT
2012-04-28 MATT mecsek


MATT-Mecsek
Ez érdekes volt.
Nehéz erről a túráról írni. Talán nagyon vártuk, talán a Hamahamások nagyon elkényeztettek minket, talán túl nagyok voltak az elvárásaink.
Pénteken egy hosszú, nehéz munka nap után szendvicseket gyártva az utolsó pillanatban iparkodtunk, hogy odaérjünk a 21:00-ás eligazításra Abaligetre. Szerencsésen megtaláltuk az iskolát és nagy nehezen parkolóhelyet is, ahonnan később el kellett mégis csak állnunk, mert volt kijelölt parkoló is, az iskola betonozott pályája. Az épületbe érve már némi fejetlenséget tapasztaltunk, nem voltak kígyózó sorok a regisztrációnál, ami egy lépcsőfeljáró alatt volt eldugva, külön sorba kellett állni a pólókért, egy másik helyen miután aláírtuk a "jelenlétit". Az igazi sokk azonban az volt, hogy a szállás nem a megszokott egylégterű tornaterem, tornacsarnok, hanem az iskolai tantermek csekély számban. (Egy kis falu kis általános iskolájáról beszélünk.) Tornaterem híján tornaszobájuk van, amit viszont ki sem nyitottak, találgattuk is sokáig mi okból. A szervezők azzal "védekeztek", hogy majd a túra után többen el fognak menni és szombaton már biztos lesz hol aludnunk, addig meg hagyjuk a cuccainkat a folyósokon, valami sarokba. Nem értették, hogy miért olyan fontos nekünk MOST lepakolni. Talán mert, mint megfáradt dolgozó emberek, szerettünk volna pár órát pihenni, mielőtt nekivágunk az éjszakának.
A 21:00-ra tervezett eligazításból majdnem 22:00 lett, amire az iskola udvarán került sor. Majd visszatömörültünk az iskola kicsiny előterébe, ahol átvehettük a menetlevelet, elkészült a csapatfotó is, papíron a "verseny" megkezdődött.
Átverekedtük magunkat a még sorban állók tömegén cuccainkkal, amit visszapakoltunk a kocsiba, ahova beülve 1,5 óra alatt sikerült a térképen bejelölni a 45 pontot/feladatot és nagyjából megtervezni a stratégiát.

Ténylegesen éjfél után pár perccel vágtunk neki az útnak. Közben abban is megegyeztünk, hogy az már biztos, hogy ha visszaérünk sem fogunk lecuccolni is ottaludni. Tehát tudtuk, hogy a túra után saját kényelmes ágyainkban fogjuk majd kipihenni a túra fáradalmait.
Gyenge kezdés után erős visszaesés jellemezte a túránkat. Stratégiánkkal az éjszaka folyamán nem sok pontot sikerült gyűjtenünk, egyetlen őrzött ellenőrzőpontot sem érintettünk az 5-ből. Sötétben nagyon lassan és bizonytalanul haladtunk, hazai terep a Mecsek ugyan, de nem éppen az Abaliget-Orfű környék.
Egy kissé csípős hajnal után világosodáskor újra átgondoltuk az útvonalat.
Nem mondanám, hogy innentől kezdve már minden flottul ment. Belém továbbra se szállt lelkesedés és nem is tudom, hány holtponton estem túl... talán óránként egyen.
Panaszkodásra az idő is adott okot, mert nagyon örültünk neki, hogy ennyire jó időt jósoltak, hogy 20 fok feletti hőmérséklet, ami igazából a 30 fölött is lehetett, ebben a melegben, pedig még nehezebb volt vonszolni magunkat. Főleg a csapat rehab-részlegének, a leggyengébb láncszemeknek, ami a Niki, Harold és jómagam alkottunk. Egy különösen hosszantartó, folyamatos meredek részen egymás pulzusát méregetve találgattuk, hogy valaha utolérjük-e a csapat másik 3 tagját a Diát, Zolit, Borit és persze Iunot.
A Pálosoknál ez végül is megtörtént, de az itt eltöltött kb. 10 percnyi szünet után keserves volt az újra indulás. Az ezt követő utolsó pihenőnk már nagyon kellett, hogy az utolsó 10 km-t meg tudjuk tenni a bázisig. A barlangkutatók kutatóházánál vagy 1 órát "piknikeztünk", sikerült szundítani is jó néhány percet, ami kb. fél óra továbbhaladás után ködbe veszett már, de 17:00-rá visszaértünk a bázisra.
Leadtuk a menetlevelet és a hátitáskámhoz rögzített szemeteszsákot is, amit hősiesen őriztem és vittem magammal egész úton, és vártuk a vacsorát, a jól megérdemelt babgulyást, amit 6 órától akartak csak felszolgálni, de mi vállalkoztunk arra, hogy leteszteljük.
Sajnos segíteni már nem tudtunk, hogy jobb legyen, mert 6 órányi forró vízben való főzés után még nem volt puha a bab - 1 óra múlva sem volt jobb - de a hús ehető volt, szinte kifejezetten száraz volt, legalább is nem találkoztam nagy mócsingokkal az adagomba, ahogy répával sem, a leve is ízletes volt, de sajnos a bab miatt az egész élvezhetetlen volt.

Talán feltűnt, hogy nem sok utalást tettem a feladatokra, elért helyekre ez egyrészt azért van, mert nagyon hosszú volt az út, nagyon sok a feladat közel - 20-at sikerült megtalálnunk (de ebben sem vagyok, biztos, mert nem nagyon követtem az eseményeket, nem igazán voltam képben) - és még azt az útvonalat sem ismertem fel, amin éjjel elindultunk és ugyanazon értünk is vissza.
Lelkesedés hiányában, ami helyett inkább a közöny és unalom töltött ki még fényképeket se csináltam, pedig egész úton ott lapult a telefon a zsebemben, de amennyit érzékeltem a dologból, Haroldnál is csak néhány alkalommal volt olyan, hogy megörökítsen néhány pillanatot. Remélem megosztja majd ezeket hamarosan és nem kell augusztusig várni a számításokra sem, amelyekből kiderül, hogy mekkora távot tettünk meg.

Minden köszönet és tisztelet a Diának, aki végigadminisztrálta a menetlevelet és írt, rajzolt, pedig nem sok támogatást kapott hozzá, de gratuláció a Zolinak és a Haroldnak is, akik javarészt a feladatok elvégzői voltak, Nikinek, aki korát meghazudtolva óriási önfegyelemmel, kitartással tűrt és menetelt sztrájk és hiszti nélkül. Részvétem Borinak, aki már a túra elején elhagyta többgenerációs, sokat megélt pórázát, Iunonak a kedvességet, hogy vigyázott rám és a Nikire a sötét, mindenhol zörgő, neszező erdőben, mikor a többiek pontot gyűjteni mennek és magunkra hagytak.

Mint a Kerge Zergék eddigi aktív túraszervezője egy jó időre visszavonulok, közös megegyezéssel.
Ez a túra volt az, ami megadta a kellő löketet, hogy egy időre hanyagoljuk túra tevékenységünket. Többen már korábban is a túraútvonalak helyett a kerékpárutakon akartak járni, elképzelhető, hogy az új Kerge Zerge csapat, már nem bakancsos, hanem "kerekes" lesz, én elképzelhetetlennek tartom, hogy nagy barátságot kössek eme sportággal, de remélem, hogy lesz olyan közülük, aki folytatja a "hagyományt" és ír néhány sort majd az új kalandokról.
HAJRÁ!

1 megjegyzés:

  1. Csak jelezném, hogy az a szakasz, ahol meg akartál halni a pálos kolostor felé, 350 méteres szintemelkedés volt 5 km-en (7%)

    VálaszTörlés